Sinustako vakuutusalan biitsi- tai pingismestari? – Alan omalla urheiluseuralla pitkät perinteet

torstaina 20.9.2018

Miltä kuulostaisi olla vaikka golfin Suomen mestari vakuutusalalla? Vakuutus- ja finanssiyhtiöillä on ollut 40-luvulta lähtien oma urheiluseuransa, joka järjestää jäsenyhtiöidensä henkilöstölle erilaisia matalan kynnyksen liikuntamahdollisuuksia ja omia urheilukisoja. Seuran kautta tutustuu omien työkavereiden lisäksi myös muissa yhtiöissä samalla alalla työskenteleviin ihmisiin. 

Vakuutus- ja finanssialan urheiluseura VUFi perustettiin vuonna 1949 tarjoamaan liikuntamahdollisuuksia alalla työskenteleville ihmisille. Toiminta on jatkunut aktiivisena nykypäivään asti. Vilkkainta toiminta on pääkaupunkiseudulla ja Turussa, missä suurimmat alan yhtiöt pitävät isoja konttoreitaan.  

Harrastaminen VUFissa ei vaadi valtaisaa osaamista: pääpaino on mukavassa liikkumisessa ja matalan kynnyksen kuntoilussa. Halutessaan voi ryhtyä myös itse lajivetäjäksi ja järjestää pelailu- tai turnausmahdollisuuksia muille seuran jäsenille. Seuran parissa on todistetusti vetoa. 

”Kun vaihdoin alan sisällä työnantajaa, ehdotin uudelle työnantajalleni, että hekin liittyisivät VUFiin ihan vain siksi, että voisin itse jatkaa harrastamista mukavassa porukassa”, sanoo risk controllerina Suomen Vahinkovakuutuksella työskentelevä Jenni Mäkinen. Ehdotus meni helposti läpi, sillä yhtiölle henkilöstön lukumäärään perustuva jäsenmaksu ei ole kummoinenkaan kustannus ottaen huomioon sen henkilöstölle tuomat edut. Yhtä työntekijää kohden yhtiö maksaa jäsenmaksua 2,5€ vuodessa. 

Vuosittain VUFissa kilpaillaan esimerkiksi rantalentopallon, tenniksen, golfin, pöytätenniksen, keilauksen, sulkapallon ja curlingin mestaruuksista. Kaikissa lajeissa ei välttämättä ole mestaruusturnauksia, vaikka muutoin viikoittaista toimintaa olisikin – ja toisin päin. Esimerkiksi Helsingissä naisilla on oma Helsingin piirin harrastesarjaa pelaava jalkapallojoukkue.  

Isoja kisoja muutaman vuoden välein 

”Tulevaisuudessa VUFi järjestää isompia viikonloppuun sijoittuvia ja eri puolilta Suomea väkeä kerääviä kotimaisia mestaruuskisoja parin–kolmen vuoden välein”, VUFin puheenjohtaja Timo Tuominen kertoo. Seuraavien kisojen ajankohtakin on jo päätetty: Lohjan Kisakalliossa kisataan 6.–7.6.2020. 

Tällaiset kisat jatkavat pohjoismaisten vakuutusalan urheilukisojen perinnettä, joka tuli päätökseen keväällä 2018 alan urheilutoiminnan hiivuttua naapurimaissa. 

”En pitäisi ollenkaan mahdottomana, että esimerkiksi tanskalaisia vieraita nähtäisiin siitä huolimatta tulevien vuosien VUFin isoissa kisoissa”, Tuominen uumoilee. 

VUFin toimintaan ovat tervetulleita kaikki sellaiset finanssialan työntekijät, joiden työnantaja on liittynyt VUFin jäseneksi. Tilannetta voi tiedustella omasta yhtiöstä tai suoraan VUFin hallitukselta. 
 

88-vuotias Pentti kävi vakuutusalan pohjoismaisissa kisoissa 19 kertaa  

88-vuotias Pentti Aavikko seuraa kuumuuttaan hohkavassa Välbyn palloiluhallissa Kööpenhaminassa pöytätenniksen ja sulkapallon alkueriä.  

”Vuonna 1961 kävin ensimmäistä kertaa alan pohjoismaisissa urheilukisoissa, siitä lähtien olen yhtä turnausta lukuun ottamatta osallistunut kaikkiin kisoihin”, Aavikko kertaa. Tällä kertaa Aavikko ei osallistu kisoihin urheilijana, vaan seurailee kisoja nestorin roolissa ja joukkueen kunniajäsenenä.  

Haastattelun aikaan menossa olleet pohjoismaiset kisat ovat Aavikolle järjestyksessään 19:nnet. Täyttä 20 kisakertaa ei Aavikolle tullut täyteen, sillä muutaman vuoden välein järjestetyt kisat pidettiin Tanskassa keväällä 2018 viimeisen kerran. Norja ja Ruotsi olivat luopuneet vuonna 1935 alkaneesta alan yhteisestä urheilukisaperinteestä jo aiemmin, ja Tanskassakin alan urheiluseuratoiminta on hiipumassa. Suomessa toiminta sen sijaan voi hyvin.  

”Kyllä minulla oli yritystä saada 20 käydyt kisat täyteen elinaikanani – mutta onneksi se se ei jäänyt minusta kiinni!” työuransa vakuutusyhtiö Sammossa tehnyt Aavikko myhäilee. Kilpavuosinaan Aavikko kisasi PM-kisoissa yleisurheilussa ja keilauksessa. 

Vaikka Aavikko onkin jättänyt mitalimittelöt nuoremmille, nousee nestorin jalka vielä reippaasti. Kun bilebändi lietsoo viimeisen kisaillan juhlissa väkeä tanssilattialle, on Pentti Aavikko ensimmäisten joukossa pyörittämässä villisti sekä tanskattaria että suomettaria pitkin tanssilattiaa.